Barolardan “hukukun üstünlüğü” için güç gösterisi
Yargıtay 3. Ceza Mahkemesi’nin, Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) Can Atalay hakkındaki hak ihlali kararını kabul etmemesi ve kararı veren Anayasa Mahkemesi üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunmasının yankıları artıyor.
Türkiye Barolar Birliği (TBB) öncülüğünde Ankara, İstanbul ve İzmir barolarının da aralarında bulunduğu çok sayıda meslek kuruluşu yarın Ankara’da “Hukukun Üstünlüğü” yürüyüşü gerçekleştirecek.
TBB’den yapılan açıklamada, “Yargıtay 3. Ceza Dairesi’nin Anayasal düzeni açıkça ihlal eden kararı karşısında hukukun üstünlüğü ilkesini destekliyoruz; tüm meslektaşlarımızı basın yapmaya davet ediyoruz” denildi. açıklama yaparak Ahlatlıbel Atatürk Parkı’ndan Yargıtay’a kadar “Hukukun Üstünlüğü” yürüyüşünde buluşacağız.” .
Ankara Barosu’ndan yapılan açıklamada, Yargıtay’ın kararı “Türkiye Cumhuriyeti Anayasasını tasfiye etme girişimi” olarak nitelendirilerek şu mesaj verildi: “Tüm meslektaşlarımızı ellerinde Anayasa ile yürüyüşe davet ediyoruz.” ve sırtlarında elbiseleri var.”
İstanbul Barosu da “Yargı darbesine karşı Ankara’ya gidiyoruz” başlıklı davetinde “Anayasa ve hukuk devletini savunmak” vurgusu yaptı ve yürüyüşe katılmak için Avrupa ve Anadolu yakasından otobüslerin kaldırılacağını duyurdu. Ankara.
İzmir Barosu da “Başka Cumhuriyet yok! Hukuk devletine aykırı bu darbeye hep birlikte karşı çıkmalıyız” mesajını paylaşarak gece yarısı 01.00’de Ankara’ya doğru yola çıkacaklarını duyurdu.
CHP de katılıyor
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Özgür Özel de milletvekilleriyle birlikte yürüyüşe katılarak destek vereceklerini belirtti. Özel, “Anayasal düzene karşı isyan girişimine tepki göstermek isteyen tüm Ankaralıları yürüyüşe destek olmaya davet ediyorum.”
Kriz yaratma süreci
Anayasa Mahkemesi, Seyahat davası kapsamında cezaevinde bulunan Türk Personel Partisi Hatay Milletvekili Can Atalay’ın tutukluluğunun “hak ihlali” olduğuna karar vererek tahliyesine karar verdi ve kararı Anayasa Mahkemesi’ne gönderdi. İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nde uygulama yapılacak. Ancak mahkeme, kararı uygulamak yerine muhatabının Yargıtay olduğunu ileri sürerek kararı Yargıtay 3. Ceza Dairesi’ne gönderdi.
Yargıtay 3. Ceza Dairesi, Atalay hakkındaki mahkumiyet kararının ağırlaştığını savunarak, hak ihlali kararına uymama kararı vererek, indirim sürecinin başlatılması için kararı TBMM Başkanlığı’na gönderdi. Atalay’ın avukatlığı. Yargıtay 3. Ceza Dairesi de, haklarının ihlal edildiğine karar veren Anayasa Mahkemesi üyeleri hakkında “Yönetim Kanunu hükümlerini ihlal ettikleri” iddiasıyla Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulundu. Anayasaya aykırı olarak kendilerine verilen yetki sınırlarını hukuka aykırı olarak aştılar”.
TBB’den suç duyurusu
Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Erinç Sağkan ve Yönetim Kurulu üyeleri, Yargıtay Başkanı Mehmet Akarca, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin ve TBMM Genel Sekreteri’ni ziyaret etti. Yargıtay Fevzi Yıldırım ile Hakimler ve Savcılar Kurulu (HSK) Başkan Vekili Mehmet Akif Ekinci ve Anayasa Mahkemesi kararını uygulamayan Anayasa Mahkemesi üyeleri. Yargıtay 3. Ceza Dairesi Başkan ve üyeleri ile İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi heyetine gerekli işlemlerin yapılması için başvuruda bulundu.
Görüşmelerde, Anayasa Mahkemesi kararına uymayarak Anayasayı ihlal eden Yargıtay 3. Ceza Dairesi Başkanı ve üyeleri hakkında disiplin soruşturması açılması ve “davet” kararının verilmesi talebiyle dilekçe sunuldu. Bunun sonucunda istifa etme süreci uygulanacaktır. Aynı şekilde kararı uygulamayan ve belgeyi Yargıtay 3. Ceza Dairesi’ne gönderen İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi heyeti hakkında da soruşturma başlatılması ve görevden uzaklaştırılmaları talep edildi. bir önlem olarak.
DW/BK,JD